دشمن ترینِ مردم نزد خداوند ـ عزّوجلّ ـ، کسی است که لباسش از کردارش بهتر باشد ؛ لباسش لباسِ پیامبران باشد و کردارش کردارِ جبّاران . [رسول خدا صلی الله علیه و آله]
کشکول سلامت1
گلاب خوب را از کجا بشناسیم؟
سه شنبه 94 شهریور 3 , ساعت 11:45 عصر  

مقایسه گلاب‌های سنتی و صنعتی در گفت‌وگو با دکتر محمدحسین صالحی سورمقی در فصل گلاب‌گیری


مریم منصوری

ایرانیان اولین کسانی بودند که به اسانس‏گیری از گل‌محمدی پرداختند و گلاب تولید کردند.گل‌محمدی به جز عطر و بوی دلنشینش، خواص طبی بسیاری دارد به همین دلیل می‏توان ردپای آن را در بیشتر غذاهای ایرانی یافت. جشن گلاب‌گیری در قمصر کاشان تقریبا از نیمه‌اردیبهشت شروع می‌شود و تا پایان خرداد ادامه دارد. به همین بهانه در «صنایع غذایی» این هفته با دکتر محمدحسین صالحی‌سورمقی، متخصص گیاهان دارویی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره روش تهیه گلاب و خواص دارویی آن گفت‌وگو کرده‌ایم.

سلامت: چه روشی برای تهیه گلاب به‌کار می‌رود؟

تقطیر یکی از قدیمی‏ترین روش‏های تهیه گلاب است. وقتی گیاهی با تقطیر حرارت می‌بیند، اسانس یا رایحه آن لابه‌لای مولکول‌های آب قرار می‌گیرد و آن را معطر می‏کند. در واقع محصولی که ایجاد می‌شود «آب مقطر معطر» است. آب مقطر معطر در مورد گیاهان دارویی، عرقیات طبی و در مورد گل‌سرخ یا گل‌محمدی، گلاب نام دارد. برای گلاب‌گیری ترجیحا از گل‌های تازه که اسانس بیشتری نسبت به گل‌های خشک دارند استفاده می‌شود. گل‌ها باید قبل از طلوع آفتاب چیده شوند تا اسانسشان در اثر حرارت آفتاب تبخیر نشود.

سلامت: برای تهیه گلاب‏ 2 روش سنتی و صنعتی وجود دارد. تفاوت این 2 روش چیست؟

دستگاه‌های سنتی بیشتر با آب و آب‌ جوش کار می‌کنند در حالی که دستگاه‌های صنعتی علاوه بر آب جوش می‌توانند با دیگ‌های بخار که روش بسیار سریعی برای گلاب‌گیری است کار کنند. در اثر گرمای ناشی از بخار آب، اسانس‌ گل‌ها تبخیر می‌شود. بخار آب و بخار اسانس از لوله‌هایی وارد سردکننده‌ها می‌شوند و هر 2 به شکل مایع درمی‌آیند که حاصل آن گلاب است. به این روش تقطیر گفته می‏شود یعنی تبدیل بخار به مایع. البته در گلاب میزان کمی اسانس وجود دارد اما اگر تولیدکننده بخواهد اسانس بیشتری از گل بگیرد، آب و اسانسی که به شکل مایع درآمده‌اند مسیر دیگری را طی می‌کنند. پس از آن آب در یک جا جمع می‌شود و اسانس که سبک‌تر از آب است روی آن قرار می‌گیرد. سپس آب و اسانس از هم جدا می‌شوند.

سلامت: روش سنتی مقرون به‌صرفه‏تر است یا روش صنعتی؟

در روش‏های سنتی راندمان عمل تا حدودی پایین است زیرا ظروف و ابزاری که برای گلاب‌گیری استفاده می‏شود، کاملا مناسب نیست و مقداری از اسانس یا رایحه گلاب هدر می‌رود. در واقع به‌دلیل شرایط نامناسب، همه‏ اسانس گل در میان مولکول‌های آب قرار نمی‌گیرد. هر چند محصولی که به‌دست می‌آید اسانس خوبی دارد، ولی به‌دلایلی مثل هدررفت اسانس یا رایحه، نیاز به انرژی گرمایی بالاتر و زحمت بیشتر نسبت به نوع صنعتی، تولید گلاب‌های سنتی گران‌تر از انواع صنعتی تمام می‏شود، اما امروزه ابزارهای صنعتی گلاب‌گیری به انرژی کمتری برای گرمایش نیاز دارند. میزان هدررفت اسانس نیز بسیار کم است. به‌خصوص سردکننده‌هایی که روی دستگاه‌های صنعتی قرار دارند، آب بخارشده را بسیار سریع تقطیر می‌کنند و در نتیجه انرژی و هزینه کمتری برای این کار صرف می‌شود. ضمن اینکه هرچه مدت زمان اسانس‌گیری کوتاه‌تر باشد، اسانس یا رایحه گل صدمه کمتری در حرارت می‌بیند. در روش‌های سنتی ممکن است به‌دلیل طولانی‌ شدن عمل تقطیر، اسانس افت کند در حالی که در روش‌های صنعتی زمان 5 تا 10 برابر کوتاه‌تر از زمان گلاب‌گیری سنتی است و این کوتاه شدن زمان باعث می‌شود اسانس حفظ شود و بوی بیشتری داشته باشد، بنابراین اگر گلاب صنعتی با رعایت استانداردهای لازم تهیه شود، به گلاب سنتی ارجحیت دارد زیرا از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه‌تر و راندمان عملش بیشتر است و بوی طبیعی‌تر و بهتری دارد.

سلامت: گلاب‏هایی که به «دوآتشه» معروف هستند چه مراحلی را طی می‏کنند؟

هرچه برای تهیه گلاب گل کمتر و آب بیشتری استفاده شود، گلاب رقیق‌تر می‏شود و بوی کمتری دارد ولی هرچه میزان گل بیشتر شود، لابه‌لای تمام مولکول‌های آب اسانس بیشتری قرار می‌گیرد. حال هرچه فضای بین مولکول‌های آب مملو از اسانس بیشتری شود به اصطلاح حالت سیری پیدا می‌کند و به این نوع عرق اشباع‌شده که بوی بسیار زیادی دارد
«گلاب دوآتشه» گفته می‌شود که معمولا از تقطیر دوباره گلاب به‌دست می‏آید.

سلامت: روش تهیه گلاب یا اسانس‏گیری گل‌محمدی پیچیده‏ به نظر نمی‏رسد. پس چرا اسانس آن گران‌تر از سایر اسانس‏هاست؟

میزان اسانس موجود در گل‌محمدی کمتر از یک‌دهم درصد است و این مقدار بسیار کم است. در حالی که مثلا میزان اسانس نعناع 2 درصد است بنابراین برای تهیه مقدار مساوی از اسانس این 2 گیاه به گل‌محمدی بسیار بیشتری نیاز داریم. به همین دلیل بین اسانس‏گیری گل‌محمدی و سایر گیاهان دارویی تفاوت وجود دارد و اسانس آن جزو گران‌ترین اسانس‌هاست.

سلامت: گلاب طی روند تولید، ممکن است دچار چه آلودگی‌هایی شود؟

چون آب و گل‌های موجود در آن گرمای زیادی می‌بینند و سپس تقطیر می‌شوند آنچه پس از تقطیر به‌دست می‌آید استریل و عاری از هر گونه آلودگی است، اما بعد از تولید گلاب امکان آلودگی‌ آن وجود دارد. آلودگی‌ها می‌توانند در ظروف بسته‌بندی وجود داشته باشند یا از راه هوا و بازدم کارگران، محیط کارگاه و... وارد گلاب شوند بنابراین اگر محیط یا ظروف بسته‌بندی گلاب تمیز و بدون آلودگی نباشند و شرایط بهداشتی مناسب رعایت نشود، عوامل میکروبی وارد گلاب خواهند شد.

سلامت: از کجا بدانیم گلابی که می‏خریم کاملا استریل و بدون آلودگی است؟

مهم‌ترین نشانه گلاب خوب و سالم این است که هیچ رنگی نداشته و مانند آب کاملا شفاف باشد. درواقع گلاب نباید حاوی هیچ‌گونه رسوب یا کدورتی باشد. کوچک‌ترین کدورتی در گلاب نشانه آلودگی آن است. البته گاهی ممکن است گلاب‌های تازه تولید شده آلوده شده باشند و آلودگی خود را در روزهای اول پس از تولید نشان ندهند اما بعد از مدتی در آنها کپک یا رسوب ایجاد می‌شود. در صورت مشاهده چنین کدورت‌هایی باید گلاب را دور ریخت. گلاب خوب گلابی است که حتی پس از گذشت 6 ماه یا یک سال هیچ تغییری در ظاهر آن ایجاد نشود، بنابراین باید از خرید گلاب‌هایی که در ظروف کدر یا غیرشفاف بسته‌بندی شده‌اند بپرهیزید. مشتری باید قبل از خرید، شفافیت و زلال بودن گلاب را ببیند در حالی که چنین امکانی در بسته‌بندی‌های کدر و غیرشفاف وجود ندارد. بوی گلاب نیز معیار خوبی برای انتخاب است زیرا میزان بوی خوب گلاب نشان‌دهنده غلظت آن است. هرچه بو بیشتر باشد، غلظت گلاب بیشتر است.

سلامت: آیا باید گلاب را در یخچال نگهداری کرد؟

اگر گلاب استریل و بدون آلودگی‌ باشد، نیازی به نگهداری در یخچال ندارد و می‌توان مدت‌های طولانی آن را خارج از یخچال هم نگهداری کرد، اما بهتر است شیشه گلاب را دور از نور نگه‌دارید.

سلامت: اگر گلاب طی پخت موادغذایی مجددا حرارت ببیند خواص خود را از دست می‌دهد؟

حرارت دیدن دوباره گلاب، فقط میزان بوی آن را کم می‌کند زیرا حرارت باعث تبخیر اسانس می‌شود و میزان آن را کاهش می‌دهد. به همین دلیل باید گلاب، ادویه‌ها، گیاهان اسانس‌دار و هر ماده‌ای که حاوی اسانس یا رایحه است در مراحل پایانی پخت به غذاها اضافه شوند تا عطر و بوی خود را از دست ندهند.

کاربرد گلاب در طب سنتی

در طب سنتی، اعتقاد بر این است که گل‌سرخ خواص ارزشمند زیادی دارد و این خواص به شکل ضعیف‏تری در گلاب نیز یافت می‏شود. با اینکه اسانس‏ها غلظت بسیار زیادی دارند و قطعا باید خواص بیشتری داشته باشند اما هیچ‏گاه نمی‏توان آنها را خالص مصرف کرد.

درواقع اسانس‏ها به‌دلیل ترکیب‌های بسیار محرکی که دارند، باید قبل از مصرف خوراکی یا موضعی ابتدا رقیق شوند تا باتوجه به نوع مصرف به 1، 2 یا 3 درصد برسند بنابراین از میزان خواص آنها کاسته خواهد شد. مصرف اسانس‏ها بدون اینکه رقیق شوند می‏تواند مضر باشد. گلاب هم یک شکل رقیق‏شده اسانس گل محمدی است، البته به شرط اینکه غلظت مناسبی داشته باشد. گلاب خالص و استریل خاصیت میکروب‏کشی دارد و مانند چای صاف‏شده یک شستشو‌دهنده بسیار خوب و طبیعی برای چشم‏هایی است که عفونت کرده، گرد و غبار داخلشان شده یا در اثر کار و مطالعه خسته شده‏اند. شستشوی چشم‏ها 1 تا 2 بار در روز با گلاب تا حد زیادی به کاهش تورم، قرمزی و رفع عفونت آنها کمک خواهد کرد. گلاب ضدجوش و آکنه عمل می‏کند. به همین دلیل در بسیاری از محصولات پوستی استفاده می‌شود. همچنین می‏توان از ماسک گلاب به‌عنوان تمیزکننده و شستشو‌دهنده پوست بعد از مصرف مواد آرایشی یا پس از مواجهه با آلودگی به‌خصوص آلودگی هوا استفاده کرد. به‌طورکلی اسانس‏ها حل‏کننده چربی‏ها و آلودگی‏ها هستند بنابراین گلاب هم قدرت پاک‏کنندگی بسیار خوبی دارد. ضمن اینکه جذب آن از راه پوست محرک جریان خون پوستی است. در نتیجه اکسیژن‏رسانی و غذارسانی به پوست بهتر می‏شود و به آن رطوبت، طراوت و نشاط می‏بخشد. گلاب به‌خصوص اسانس گل‌محمدی، هم از نظر خوراکی و هم از نظر عطرش، محرک قوای جنسی است زیرا مولکول‏های عطر گل از راه بینی وارد ریه و سپس وارد جریان خون می‏شوند و بر قوای جنسی اثر مثبتی دارند. خاصیت دیگر گلاب، آرامبخشی آن است به همین دلیل هم از سال‏ها پیش از آن در مجالس عزاداری استفاده می‏شده است.‏

گلاب زهرا چگونه گلاب زهرا شد؟

همایون صنعتی‌زاده و شهین‌دخت سرلتی؛ گل و گلاب

باورش سخت است که میان آن همه بیابان‌های کرمان «لاله‌زار»ی را ببینی که حالا به جای مزارع خشخاش خودنمایی می‌کند و تعداد بسیاری از زنان و مردان را بر سر سفره خود نشانده است. نزدیک به چهل سال پیش بود که همایون صنعتی‌زاده دریافت خاک کرمان گنجی در خود دارد که باید آن را بیرون کشید. گل‌های محمدی در آن خاک بوی دیگری داشتند. او و همسرش شهین‌دخت سرلتی (صنعتی) در سال ????خورشیدی کارخانه «گلاب زهرا» را تاسیس کردند. این کارخانه اولین واحد تولیدی است که موفق به دریافت گواهینامه ارگانیک در تولید گلاب و روغن گل شده است. گلاب زهرا بزرگترین صادرکننده گلاب و روغن گل در ایران است که محصولات آن در اروپا و دیگر نقاط دنیا به فروش می‌رسد. همه ساله برای تمدید گواهینامه ارگانیک مزارع و کارخانجات این واحد تولیدی توسط کارشناسان انجمن خاک انگلستان مورد بازرسی قرار می‌گیرد. عمده مشتریان روغن گل این کارخانه لابرتوارهای تولید لوازم بهداشتی‌آرایشی در اتحادیه اروپا هستند. شرکت گلاب زهرا که ابتدا کارش را با تعدادی دیگ سنتی آغار کرده بود، حالا ?? دیگ تقطیر صنعتی دارد و همین‌طور آزمایشگاه‌های میکروبی، خط بسته‌بندی و پاستوریزاسیون پیشرفته و واحدهای بسیار مجهز تولید عرقیات گیاهی. در حال حاضر شرکت گلاب زهرا بیش از 20 گونه محصول مختلف شامل عصاره‌ها و عرقیات گوناگون گیاهی، به چای، نمک‌های معطر تولید می‌کند و یکی از صادرکنندگان عمده و روغن گل محمدی در جهان است.

این شرکت از نظر بازرگانی وابسته به بنیاد فرهنگی و تربیتی صنعتی (مجموعه پرورشگاه صنعتی) است که یک خیریه مربوط به ارتقاء توسعه فرهنگی و اجتماعی محسوب می‌شود. بنیاد پروژه‌های اجتماعی بسیاری را در استان کرمان، از جمله پرورشگاه پسران و خانه‌های متعدد برای کودکان معلول در شهر کرمان و پرورشگاه دختران در شهر بم را پشتیبانی می‌نماید.

هفته نامه سلامت/524


نوشته شده توسط | نظرات دیگران [ نظر] 
درباره وبلاگ

کشکول سلامت1


همایون سلحشور فرد، کارشناس مهندسی بهداشت محیط
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 57 بازدید
بازدید دیروز: 277 بازدید
بازدید کل: 989742 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
فهرست موضوعی یادداشت ها
پرسش[300] . طب سنتی[159] . کنترل بیماری ها[122] . تغذیه سالم[109] . بهداشت مواد غذایی[83] . سلامت روان[81] . توصیه های ایام خاص[80] . پوست و مو[78] . کنترل عوارض[75] . سلامت کودکان[74] . چاقی[53] . سرطان[52] . تربیت فرزند[47] . خواص خوراکی ها[45] . ورزش و سلامت[44] . سلامت مادر و نوزاد[43] . شایعات[42] . مجموعه لینک[42] . سلامت فردی[41] . پوستر[41] . سلامت سالمندان[39] . رژیم درمانی[38] . سوژه نقد[38] . نگهداری مواد غذایی[38] . میوه[37] . سلامت دهان و دندان[37] . بارداری[37] . بهداشت خواب[36] . لبنیات[36] . سلامت کار و طب فیزیکی[35] . برنامه رادیویی[33] . روزه داری[31] . دیابت[30] . گزارش خبری[30] . مشکلات عضلانی و اسکلتی[30] . سلامت جنسی[28] . روغن[26] . چربی[24] . شیر[24] . تغذیه کودکان[23] . بهداشت آب[22] . رادیو معارف- دکتر میرغضنفری[22] . عوارض داروها[22] . عسل[20] . قند[20] . تمرین های ورزشی[20] . بدنسازی[20] . آلودگی هوا[20] . آسیب های رسانه[18] . سبزیجات[18] . سبک زندگی[17] . چای[17] . ایمنی و پیشگیری از حوادث[17] . ایدز[17] . مشکلات قلبی و عروقی[17] . مشکلات گوارشی[17] . محیط زیست[17] . مواد بهداشتی و آرایشی[17] . همسرداری[17] . دخانیات[16] . حافظه[15] . سلامت زنان[15] . سلامت سفر[15] . نمک[15] . نقد سلامت[15] . مشکلات تنفسی[15] . ماهی[15] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[14] . بهداشت استخر[13] . آجیل[13] . تغذیه ورزشی[13] . پنیر[13] . سرماخوردگی[13] . گوشت[13] . نوشابه های گازدار[13] . نوشیدنی ها[13] . نیترات[13] . قهوه[12] . گیاهان دارویی[12] . فست فود[12] . فشار خون[12] . چشم[12] . بهداشت مسکن و اماکن عمومی[12] . پخت غذا[11] . افسردگی[11] . صیفی جات[11] . مرغ[11] . کنترل ناقلین[11] . کمک های اولیه[10] . کلسترول[10] . کالری[10] . نان[10] . سکته[10] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[10] . بهداشت لوازم فردی[10] . تخم مرغ[9] . آلودگی صوتی[9] . دخاینات[9] . زانو[9] . ریزش مو[8] . تنقلات[8] . آنفولانزا[8] . اوتیسم[8] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[8] . بهداشت ظروف[8] . سموم شیمیایی[8] . شریان[7] . یبوست[7] . تلفن همراه[7] . برنامه تلویزیونی[7] . برنج[7] . آلزایمر[7] . رادیو معارف-شفا[7] . سردرد[7] . سلامت خانواده[7] . روغن مالی[6] . دمنوش[6] . تلفن همراه[6] . تروریسم[6] . کبد[6] . مشکلات کلیه و مجاری ادرار[6] . کمر[6] . کنسرو[6] . عرقیات[6] . ماساژ[6] . ماست[6] . گوش[5] . گرمازدگی[5] . نفخ[5] . نوشابه[5] . پارازیت[5] . تب کریمه کونگو[5] . ترشی[5] . آکنه[5] . اخلاق پزشکی[5] . اسهال[5] . خرما[5] . دوغ[5] . جگر[5] . جمعیت[4] . خامه[4] . رادیو معارف- دکتر میرغضنفری[4] . سلامت مادر و نوزارد[4] . آرتروز[4] . بهداشت پرتوها و تجهیزات[4] . انواع توت[4] . نقد صدا و سیما[4] . معنویت[4] . وبا[4] . کمردرد[4] . گوشت طیور[4] . شکلات[4] . طب فیزیکی و سلامت کار[4] . عوارض دارو[3] . سموم شیمیایی[3] . شتر[3] . سلامت و ورزش[3] . مایکروفر[3] . لیموترش[3] . متفرقه[3] . مسواک[3] . کنترل بیماری ها[3] . هپاتیت[3] . نگهدای مواد غذایی[3] . بستنی[3] . MS[3] . آبلیمو[3] . تعریق[3] . بهداشت پرتوها و تجهیزات الکترونیکی[3] . پروبیوتیک[3] . سلامت مادر و کودک[3] . زناشویی[3] . حجامت[3] . حبوبات[2] . تیروئید[2] . توصیه های ایام خاص[2] . رب گوجه فرنگی[2] . رفتار های پرخطر[2] . رفتارهای پرخطر[2] . سبزی[2] . سرگیجه[2] . سرویس بهداشتی[2] . سلامت مردان[2] . سلامت سفر[2] . بیش فعالی[2] . ترین ها[2] . تاول[2] . آشپزی[2] . باقلا[2] . ناخن[2] . وررزش و سلامت[2] . کره[2] . کشک[2] . کلیپ[2] . کم خونی[2] . مشکلات کلیه و مجاری ادرار[2] . مدیریت بحران[2] . گوجه فرنگی[2] . سلامت وران[2] . ظروف مواد غذایی[2] . فاویسم . صبحانه . شوره سر . شکر . سلاکت دهان و دندان . سلامت کار و طب فیزیکی . سلامت کار و طب فیزیکی . سلامت کار و طب فیزیکی . شترمرغ . شایعات . شپش . سیب . مادر و نوزاد . لبینات . مایکروویو . مربا . مرگ . مشکلات مغز و اعصاب . مسکن . مشکلات عضلانی و اسکلتی . مشکلات قلبی و عروقی . هموفیلی . مواد بهداشتی و آرایشی . مواد بهداشتی و آرایشی . موارد بهداشتی و آرایشی . موز . نخودفرنگی . نرم افزار . کنترل بیماری ها . کنترل عواض . کنترل ناقیلن . کنترل یماری ها . کنتل بیماری ها . کنجد . کنترل بیماری ها . کنترل بیماری ها . کنترب بیماری ها . کنترل بیمار ها . کنترل بیماری . بادمجان . ایمنی . آلرژی . آبمیوه . الکل . ابولا . پروستات . پست و مو . بهداشت روان . بهداشت فردی . بهداشت لوازم فردی . بهداشت لوازم فردی . سلامت مادر و نوازد . سلامت دهان و داندان . سلامت سفر . سلامت سالمندان . سرکه . سس . زیتون . سامت دهان و دندان . روزه‌داری . خوشگوشت . خون دماغ . دمنونش . توصیه های ایام خاص . توصیه های ایام خاص . جاقی .
نوشته های پیشین

تیر 94
مرداد 94
شهریور 94
مهر 94
آبان 94
آذر 94
دی 94
بهمن 94
اسفند 94
فروردین 95
خرداد 95
تیر 95
مهر 95
آبان 95
آذر 95
دی 95
لوگوی وبلاگ من

کشکول سلامت1
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

ملاحظات اخلاقی در باب آلزایمر
مدیریت چشم ها
مواد لازم و طرز تهیه 3 ماسک خانگی ضدآکنه
تزریق انسولین با هدف عضله سازی
3 نوشیدنی انرژی زا که در طب سنتی توصیه می شود
هشدار درباره نوشیدنی های انرژی زا
11 عارضه افراط در مصرف نوشابه های انرژی زا
15 پیشنهاد کمکالری+پوستر
شایعه روغن هایی که لاغر می کنند، صحت ندارد
بهترین ورزشها برای بدترین درد پاشنه
[عناوین آرشیوشده]